Nieuws/Buitenland
845453
Buitenland

Ku Klux Klan flyert tijdens herdenking Selma

De Ku Klux Klan heeft de herdenking van de vrijheidsmarsen in Selma, Alabama, aangegrepen om racistische flyers te verspreiden. Daarin worden onder meer zwarten en hispanics uitgemaakt voor criminelen, moordenaars en messentrekkers. Volgens Klan-leider Robert Jones zijn er de afgelopen weken zo'n 4000 pamfletten verspreid in de steden Selma en Montgomery, meldde de lokale nieuwssite Al.com zondag.

Beide plaatsen speelden een prominente rol in de strijd van zwarte Amerikanen in de jaren zestig van vorige eeuw voor gelijke rechten. Het was zaterdag precies vijftig jaar geleden dat de eerste mars van Selma naar Montgomery bruut uiteen werd geslagen door de politie en blanke racisten die door de lokale sheriff waren opgetrommeld.

De beelden van het buitensporige geweld op die dag in maart 1965 gingen de hele wereld over en dwongen de Amerikaanse federale overheid en toenmalig president Lyndon Johnson tot handelen. Enkele maanden later was de Voting Rights Act, waarin het stemrecht voor iedereen werd vastgelegd en werd beschermd een feit.

In de flyers moet onder anderen de leider van de vreedzame zwarte protesten van weleer, Martin Luther King (1929-1968), het ontgelden. „Het is tijd dat het Amerikaanse volk wakker wordt ten aanzien van de onwaarheden die worden verspreid over Martin Luther King”, aldus Jones. Mensen vereren iemand die ze niet kennen, stelt de Klan-leider.

De pamfletten waren ook bedoeld als poging nieuwe leden voor de Ku Klux Klan te trekken en om mensen eraan te herinneren dat de organisatie nog bestaat. „De Klan is er nog en we zijn waakzaam.”

Tienduizenden mensen kwamen zondag opnieuw bijeen in Selma om de marsen van vijftig jaar geleden te herdenken. Zaterdag sprak Barack Obama, de eerste zwarte president van de Verenigde Staten, een grote menigte van vele duizenden mensen toe. Er is veel bereikt maar de strijd is nog niet gestreden gezien de raciale spanningen die nog altijd merkbaar zijn in het land, hield hij zijn toehoorders voor.