Nieuws/Binnenland
845477
Binnenland

Bulk aan medicijnen niet langer vergoed

De zorgverzekeraars blijken acuut de vergoeding van enige honderden geneesmiddelen te hebben stopgezet. Het gaat om ruim 400 ’op maat’ gemaakte medicijnen voor bijvoorbeeld kinderen of ouderen, die een aangepaste dosering of toedieningsvorm nodig hebben.

Apothekers en gebruikers van deze speciaal bereide medicijnen voelen zich „zwaar overvallen” door de op 25 februari jongstleden afgekondigde maatregel die al per 1 maart is doorgevoerd.

 

'Niet op te brengen'

De Zeeuwse apotheker Serge van de Rijt uit Goes heeft de afgelopen dagen al verschillende keren 'nee' moeten verkopen aan patiënten voor wie hij speciale medicatie bereidde. Zoals aan een 25-jarige patiënt met een prikkelbare blaas, die voor zijn dagelijks functioneren geheel afhankelik is van een speciaal beriede blaasspoeling.

Van de Rijt: ,, De kosten van dit middel - 560 euro per maand - worden niet langer vergoed door de zorgverzekeraar. Deze patiënt moet dat nu zelf gaan betalen. Dat is niet op te brengen. Met dit middel kon deze blaaspatiënt werken, zonder dit middel zal dit niet gaan. De man is ernstig gedupeerd.''

 

Ziekenhuis

De verzekeraars oordelen dat sommige van deze middelen in feite ’ziekenhuismiddelen’ zijn, zoals speciale pijnpompen (ook gebruikt in de anesthesiologie), die door patiënten thuis worden gebruikt. De apothekersorganisatie KNMP, te Zeist, noemt het „niet rationeel” dat al deze middelen nu abrupt uit de vergoeding zijn gehaald. „Bovendien brengen de zorgverzekeraars hiermee veel patiënten in problemen.”

Lees hier onder meer om welke middelen het gaat.