Nieuws/Binnenland
845488
Binnenland

Politiebonden in actie voor hoger loon

De politievakbonden gaan over tot acties om een nieuwe cao af te dwingen. De bonden ACP, NPB, ANPV en VMHP roepen hun leden op om vanaf maandag alleen nog bekeuringen uit te schrijven bij „grove schendingen” van de openbare orde en veiligheid. In alle andere gevallen volstaat het om een waarschuwing te geven. Dat hebben de politiebonden zondag bekendgemaakt.

Zij hadden Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) tot zondag 18.00 uur de tijd gegeven om met toezeggingen te komen die „serieuze onderhandelingen” mogelijk maken. „Dat is op basis van zijn cao-voorstellen tot nu toe niet mogelijk, want die liggen mijlenver af van het eisenpakket van de gezamenlijke bonden.”

Opstelten liet vrijdag weten dat de eisen die de bonden op tafel hebben gelegd voor een nieuwe cao niet reëel zijn.

De bonden eisen naast een loonsverhoging van 3,3 procent ook nog andere maatregelen, zoals een bonus in verband met de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt. De politie zit al vier jaar op de nullijn.

Doordat er minder bonnen uitgeschreven zullen worden, dalen de inkomsten voor de staatskas, waarschuwen de bonden. In de loop van volgende week zal meer bekend worden over vervolgacties.