Nieuws/Buitenland
845506
Buitenland

Niks nieuws over  MH370

Een tussenrapport over de Maleisische Boeing 777 met vluchtnummer MH370 werpt geen nieuw licht op de vermissing van het toestel precies een jaar geleden. In het rapport staat dat de houdbaarheid van een accu van een zender, waarmee het toestel getraceerd had kunnen worden, al een jaar voor de vermissing was verstreken. Dat heeft de kans op het vinden van het vliegtuig mogelijk verminderd.

Het toestel van Malaysia Airlines vertrok op 8 maart 2014 kort na middernacht vanaf de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, met de bedoeling zes uur later te landen in de Chinese hoofdstad Peking. Maar na 40 minuten verdween het contact met het vliegtuig. Vanaf dat moment weet niemand waar het toestel met 239 mensen aan boord is gebleven. Vermoedelijk maakte het rechtsomkeert en stortte het na uren vliegen neer in een afgelegen deel van de Indische Oceaan.

In het tussenrapport over de vlucht, dat in opdracht van de regering van Maleisië is opgesteld, staat dat er geen aanwijzingen zijn dat gezagvoerder Zaharie Shah het vliegtuig opzettelijk heeft laten neerstorten. De onderzoekers hebben ook geen motief kunnen vinden. Niets wijst erop dat Shah angsten of andere persoonlijke problemen had.

Verder staat in het rapport dat de Boeing ruim 220 kilo mogelijk brandgevaarlijke batterijen aan boord had. Die vracht kwam uit Penang in het noordwesten van Maleisië en is niet meer nagekeken op het vliegveld voor de lading aan boord ging. De lithium-batterijen waren volgens de voorschriften van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) verpakt.

Het onderzoek naar het wrak in de het zuidelijke deel van de Indische Oceaan loopt nog altijd door. Australië heeft daarbij een leidende rol. Premier Tony Abbott zei zondag dat onderzoeksteams mogelijk in een ander gebied moeten gaan zoeken als de huidige operatie na verloop van tijd nog altijd niets heeft opgeleverd.

Het neerstorten van het toestel is zondag op verschillende plekken in Kuala Lumpur herdacht. „De pijn bij de families is niet met woorden te beschrijven. Het gebrek aan antwoorden en bewijs maken die pijn nog ondraaglijker”, zei premier Najib Raza. Nabestaanden van de bemanningsleden hielden een herdenking bij het huis van de vermiste steward Patrick Gomez. „We denken continu aan wat er op die dag gebeurd kan zijn”, zei de vrouw van Gomez.