Nieuws/Binnenland
845536
Binnenland

Machinisten houden morgen toeterprotest

Weer grof geweld tegen conducteur

Opnieuw is een conducteur mishandeld. De NS-medewerker werd gisterochtend vroeg bespuugd en in zijn buik geschopt door een passagier bij treinstation Helmond ’t Hout. De homoseksuele treinconducteur kreeg tevens allerlei verwensingen naar zijn hoofd.

De dader zou vrij snel zijn gearresteerd. De politie wist gisteren alleen te melden dat de NS’er aangifte heeft gedaan.

De mishandeling is er één in een lange rits van incidenten. Om aandacht te vragen voor het vele geweld tegen NS-personeel zullen treinmachinisten morgenochtend om negen uur toeteren uit protest.

Aanleiding is de mishandeling van een conductrice op het station van Hoofddorp. De 44-jarige Amsterdamse liep in de nacht van donderdag op vrijdag in de trein van Schiphol naar Hoofddorp breuken in haar gezicht op. Ze is geopereerd.

Den Haag

De toeteractie wordt ondersteund door VVMC, de vakbond voor rijdend personeel, en de Nederlandse Spoorwegen. „Het geweld moet stoppen. Wij hopen dat deze spontane actie helpt om het signaal dat wij vrijdag met personeel en bonden samen hebben afgegeven extra kracht bij te zetten. Het getoeter moet in Den Haag te horen zijn”, aldus een NS-woordvoerder.

Een kleine groep NS’ers hield vrijdagmiddag al een protestactie bij Hoofddorp. Hevig geëmotioneerde personeelsleden van de NS bezetten een tijdlang het spoor bij Hoofddorp. Het NS-personeel ziet het geweld met de dag toenemen.

„Het zijn geen incidenten meer, het geweld is structureel”, zegt bestuurder Wim Eilert van spoorwegvakbond VVMC. Volgens hem worden dagelijks twee NS’ers bespuugd, bedreigd, of geslagen. Het geweld zou sinds de vorming van de Nationale Politie zijn verergerd. Dit omdat veiligheid in de trein en op de stations niet langer het werk is van de spoorwegpolitie, maar van de regiopolitie.