Nieuws/Buitenland
845538
Buitenland

Brandgevaarlijke batterijen in toestel MH370

Een interimrapport over de verdwijning een jaar geleden van de Maleisische Boeing 777, vlucht MH370, biedt geen uitzicht op een antwoord op de vraag waar het vliegtuig is gebleven. Wel wordt er melding gemaakt van een lading van ruim 220 kilo mogelijk brandgevaarlijke batterijen aan boord.

Die vracht kwam uit Penang in het noordwesten van Maleisië en is niet meer nagekeken op het vliegveld voor de lading aan boord ging. De lithium-batterijen waren volgens de voorschriften van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) verpakt. Het soort batterijen heeft eerder wel tot incidenten in vliegtuigen tijdens de vlucht geleid. Twee Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen vervoeren geen ladingen van deze batterijen meer, meldden media in Kuala Lumpur.

Het rapport dat zondag werd gepubliceerd beklemtoont verder dat de gezagvoerder uitstekend zijn werk kon doen en geen last had van bijvoorbeeld stress. Gezagvoerder Zaharie Shah had in zijn persoonlijke leven ook geen problemen of veranderingen die zouden wijzen op een kwalijke rol bij de verdwijning van het toestel van Malaysia Airlines. Dat verdween 8 maart vorig jaar op een reis van Kuala Lumpur naar Peking met 239 mensen aan boord.