Nieuws/Buitenland
845544
Buitenland

Boko Haram zweert trouw aan IS

De leider van de Nigeriaanse radicale islamitische terreurgroepering Boko Haram, Abu Bakr Shekau, heeft trouw gezworen aan de leider van Islamitische Staat Abu Bakr al-Baghdadi.

Dat heeft de monitoringgroep van jihadisten SITE zaterdag bekendgemaakt. De organisatie baseert zich op een video-opname die van de Nigeriaanse terreurbeweging afkomstig zou zijn. „We zweren hierbij trouw aan het kalifaat. We zullen het kalifaat gehoorzamen in goede en slechte tijden. We roepen alle moslims wereldwijd op dat te doen”, is te horen in de boodschap.

Als de twee jihadistische groeperingen de handen ineen slaan, zou er sprake zijn van een monsterverbond. Beide terreurclubs willen een strikt islamitische staat stichten, die moet worden ontdaan van alle 'westerse' moderniteiten.

Nigeria reageert geschokt op de boodschap. „Dit is de bevestiging van wat wij altijd al dachten”, zegt een woordvoerder van de Nigeriaanse regering. Hij roept de internationale gemeenschap op wakker te worden „nu een ramp zich hier ontvouwt”.

Verderf

Boko Haram zaait al jaren dood en verderf in het islamitische noorden van Nigeria en heeft het daarbij niet alleen voorzien op het leger, maar ook op de burgerbevolking.

Zaterdag kwamen door toedoen van militanten zeker veertig mensen om door drie bomaanslagen in de Noord-Nigeriaanse stad Maiduguri.