Nieuws/Binnenland
845555
Binnenland

Bajesklant levert paar miljoen op

Na jarenlang geld bijleggen, begint het werk van bajesklanten eindelijk wat op te leveren. Afgelopen jaar werd daar 4,4 miljoen euro mee verdiend. Dat blijkt uit cijfers van staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie).

Door onder meer de beveiliging die nodig is bij het werk, kostte het altijd meer dan het opleverde om gevangenen aan het werk te zetten. In 2013 was dat voor het eerst niet meer het geval en werd er 1,2 miljoen euro binnengehaald. Afgelopen jaar is dat dus nog verder gegroeid. Dit tot tevredenheid van Teeven die wil bevorderen dat gevangenen werken in de bajes.

Productiviteit

Volgens het bedrijf In-Made, dat al het gevangeniswerk regelt, komt het doordat de sector de afgelopen jaren is geprofessionaliseerd. Er is bijvoorbeeld meer werk binnengehaald en de productiviteit is opgeschroefd.

Weinig mensen weten dat de gevangenen voor bedrijven werken vanuit de gevangenis. Zo maken ze meubels en ook de bedden waar ze zelf op slapen.

Prei

Het is een goed bewaard geheim dat de prei van de Aldi door criminelen wordt geteeld en ingepakt. Dat gebeurt door gevangenen in het noordelijke Veenhuizen. De Noorse gevangenen die er worden gehuisvest gaan dat niet doen; de prei zal worden geteeld door een gevangenis in de buurt.