Nieuws/Buitenland
845557
Buitenland

Obama geeft zinderende speech in Selma

'Liefde zal altijd winnen van haat'

De druk was hoog, na een nieuw incident waarbij de politie een zwarte tiener doodschoot. Maar juist tegen die gespannen achtergrond gaf de Amerikaanse president Barack Obama, bij de vijftigjarige herdenking van de mars over de brug bij Selma, een van zijn meest zinderende speeches.

Als een dominee in de beste Afro-Amerikaanse traditie zweepte de Democraat zijn gehoor op. „Het lot van dit land is hier, vijftig jaar geleden, bepaald”, zei de president. „De mars over deze brug zal door de eeuwen heen blijven weerklinken. Hier werd aangetoond dat liefde en hoop altijd van haat zullen winnen.”

Zwarte president

Dat uitgerekend Barack Obama, de eerste zwarte president van de VS, voorging in deze herdenking, had niemand durven hopen, merkte Congreslid John Lewis op. Lewis werd op 7 maart 1965 door de politie in elkaar geslagen, toen hij op de Edmund Pettusbrug demonstreerde tegen het feit dat hij, vanwege zijn huidskleur, niet kon stemmen. „Iedereen die me toen verteld had dat ik hier vijftig jaar later een zwarte president zou aankondigen, had ik voor gek verklaard”, hield Lewis de tienduizenden aanwezigen voor.

Lees meer in De Telegraaf van zondag