Nieuws/Buitenland
845589
Buitenland

Druk op Syrië

De Europese Unie heeft sancties tegen zeven Syrische zakenlieden en zes bedrijven afgekondigd. De extra sancties zijn zaterdag uitgevaardigd omdat de zakenlieden en bedrijven het regime van president Bashar al-Assad zouden steunen door olie- en gasdeals te sluiten met de terroristen van Islamitische Staat (IS).

Op papier is de seculiere clan van Assad de aartsvijand van de soennitische extremisten van IS. IS heeft grote delen van Syrië ingenomen en sinds 2013 ook olievelden. Assad werd er eerder van verdacht de IS-extremisten te ontzien, maar volgens waarnemers is er meer aan de hand. Zo zou Assad de terroristen betalen voor olie en gas en ze zelfs helpen met de productie van brandstof in gebieden die de terroristen hebben ingenomen.

Doelwit van de sancties zijn bijvoorbeeld de christen George Haswani en zijn onderneming Hesco. Hesco heeft een gasbedrijf in Tabqa dat IS ruim een half jaar geleden innam. Het bedrijf zou nog steeds gas leveren aan gebieden die in handen van Assad zijn en zou worden gerund door werknemers van de regering en van IS.