Nieuws/Binnenland
845593
Binnenland

Machinisten gaan toeteren

Treinmachinisten willen maandagochtend om 09.00 uur gaan toeteren uit protest tegen de mishandeling van een conductrice op het treinstation van Hoofddorp. Het gaat om een spontane oproep van machinisten tot deze actie, waarop op sociale media al veelvuldig is gereageerd.

Dat zegt bestuurder Wim Eilert van de VVMC, de vakbond voor rijdend personeel. De bond ondersteunt de actie, evenals de Nederlandse Spoorwegen (NS).

Hoe lang de tyfoon (de claxon van een trein) precies in werking wordt gesteld, is niet bekend. „Maar dat zou een minuut kunnen zijn”, aldus Eilert.

„Het geweld moet stoppen. Wij hopen dat deze spontane actie helpt om het signaal dat wij vrijdag met personeel en bonden samen hebben afgegeven extra kracht bij te zetten. Het getoeter moet in Den Haag te horen zijn”, liet een NS-woordvoerder weten.

Een kleine groep NS'ers hield vrijdagmiddag al een protestactie bij Hoofddorp. De 44-jarige Amsterdamse conductrice werd in de nacht van donderdag op vrijdag mishandeld in de trein van Schiphol naar Hoofddorp. Ze liep diverse breuken in haar gezicht op en is geopereerd.