Nieuws/Binnenland
845601
Binnenland

Aanpak grote stallen

De provincie Noord-Brabant krijgt meer armslag om overlast en verontreiniging van grote stallen aan te pakken. Het kabinet komt met speciale maatregelen om meer duurzame veehouderij mogelijk te maken. Dat maakt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zaterdag bekend tijdens een verkiezingsbijeenkomst in het Brabantse Reusel, zegt een woordvoerder in een reactie op berichtgeving in Brabantse media.

In januari bepaalde de Raad van State dat de gemeente Reusel-De Mierden onterecht van een kalverhouder eist dat zijn nieuwe stallen voldoen aan door de provincie opgelegde eisen voor duurzaamheid. Dat gaat het over ammoniakemissie, brandveiligheid, diergezondheid, dierenwelzijn en fijnstof.

Commissaris van de Koning Wim van de Donk zei van Den Haag meer ruimte te willen hebben om te kunnen experimenteren met de regels. Dijksma komt nu met maatregelen waarmee de provincie toch eisen kan stellen aan duurzaamheid, niet alleen bij verbouw of nieuwbouw van stallen, maar ook bij bestaande stallen.

De staatssecretaris kondigt ook aan dat er een vervolg komt op de commissie-Van Doorn. Die kwam eerder met voorstellen om de veehouderij in Brabant duurzamer te maken.