Nieuws/Buitenland
845628
Buitenland

Verdachten moord Nemtsov opgepakt

Twee verdachten zijn aangehouden in verband met de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov. Dit heeft de chef van de Russische inlichtingendienst FSB, Aleksander Bortniko, zaterdag bevestigd, volgens de Russische nieuwssite Sputnik.

Russische media noemden de verdachten bij naam, Zaur Dadajev en Anzor Goebasjev. Ze komen uit de noordelijke Kaukasus. Het is niet bekendgemaakt waar ze precies van verdacht worden. Volgens het persbureau Interfax moet justitie zondag of komende week besluiten of de twee in hechtenis blijven. De onderzoekers willen in verband met de aanhouding de Oekraïense vriendin van Nemtsov, Anna Doeritskaja (23), snel als getuige opgeroepen. Zij is inmiddels terug in Kiev en zegt met de dood bedreigd te worden.

Nemtsov werd 27 februari in het centrum van Moskou vermoord. De moordaanslag lijkt goed voorbereid. Hij werd onder vuur genomen vanuit een auto toen hij met Doeritskaja op een brug liep over de rivier over de Moskva, vlakbij het Kremlin. De vriendin bleef ongedeerd. Nemtsov was een fel criticus van president Poetin en gold als liberaal en vooruitstrevend. Hij was ook een verklaard tegenstander van het beleid van Poetin jegens Oekraïne.

De Russische veiligheidsdiensten hebben eerder al laten weten verschillende verdachten op het oog te hebben in verband met de moord op de Kremlincriticus.