Nieuws
845629
Nieuws

'Europeanen doodgeschoten in restaurant Mali'

Bij een terroristische aanslag op een restaurant in de Malinese hoofdstad Bamako zijn vijf mensen omgekomen. De daders bestookten het populaire restaurant La Terrasse vrijdagavond onder meer met vuurwapens. De slachtoffers zijn een Belg, een Fransman, twee mensen uit Mali en een slachtoffer van wie de nationaliteit niet vaststaat. Een van de Europese slachtoffers werkte als veiligheidsman van de EU.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, bevestigde zaterdag in Riga dat een Belg is gedood bij een terroristische aanslag in Bamako. Europese ministers zijn in Riga bijeen. Reynders' Franse collega Laurent Fabius veroordeelde de aanslag en zei dat Frankrijk „terrorisme in al zijn vormen bestrijdt”. Hij bevestigde de dood van een Fransman. Frankrijk heeft 3000 militairen in Mali.

Het chaotische en straatarme Mali hield vrijwel op te bestaan in 2012. Een nieuwe opstand van Touaregs en een militaire staatsgreep werden gevolgd door een verrassende opmars van groepen jihadisten. Toen die bijna heel het land onder de voet dreigden te lopen, greep Frankrijk begin 2013 in. Het Franse militaire ingrijpen werd in de zomer van dat jaar omgezet in een VN-missie, Minusma. Nederland doet daar met circa 450 militairen aan mee.

Volgens een BBC-correspondent in Bamako werd de Fransman binnen doodgeschoten. Het Belgische slachtoffer stierf naar verluidt toen een handgranaat op zijn auto werd gegooid. De twee Malinese slachtoffers zijn volgens de eerste berichten een beveiliger en een agent. Getuigen vertelden de BBC dat vier mensen na de aanval wegrenden, terwijl ze „God is groot“ schreeuwden in het Arabisch. Franse troepen zouden snel ter plekke zijn geweest en er zijn volgens Franse media twee verdachten aangehouden.