Nieuws
845655
Nieuws

Lezers: tweede huis? Twee kanten aan medaille

Eigen stekkie onder de zon

Een tweede huis kun je het best kopen met een groot deel eigen geld, want anders wordt het met de niet aftrekbare hypotheekrente veel te kostbaar. De verhuur bij voorkeur in eigen hand houden en niet alleen gaan voor de opbrengst.

Dat waren zomaar een paar tips uit de stortvloed van mails die u mij toezond over het onderwerp vakantiewoningen. Hele verhalen mocht ik deze week lezen, vaak met jaloersmakende foto’s erbij. Van verre uitzichten en gezellige zonnige zitjes. Een eigen plekje onder de vakantiezon, of het nu in Zeeland of op Mallorca is. De hilarische belevenissen van Settie Groen, die 22 jaar geleden een 200 jaar oud krotje kocht in Griekenland. Het werd met bloed, zweet en tranen een nieuw huis en nu geniet het echtpaar Groen van ‘gulle trossen druiven en vette olijven’. Maar: „Doe het ons niet na…”

Want u laat ook de andere kant van de medaille zien. Een beetje recreatiewoning kost inclusief energie, belastingen en verzekeringen al snel vele honderden euro’s per maand en dat krijg je er niet altijd uit. Het kan zorgen opleveren en het gevoel ‘er naar toe te moeten’. Ik denk met weemoed terug aan mijn eigen Zeeuwse vakantiehuis in het prachtige Burgh Haamstede. Maar ik weet ook nog hoe het was om zaterdagmorgen vroeg thuis het gazonnetje net af te hebben en diezelfde ochtend in Zeeland alweer tot de knieën in het gras te staan.

Forensenbelasting

Vele lezers mopperen over de ‘gestoorde forensenbelasting’, die door gemeentes opgelegd kan worden aan eigenaren die meer dan negentig dagen per jaar de beschikking hebben over een tweede woning voor zichzelf en hun gezin. Paul Hof laat weten in Egmond bijna 500 euro per jaar te moeten betalen, terwijl ook de parkkosten nog eens met 65 procent zijn verhoogd: „Ik ga mijn chalet nu te koop zetten.”

Monique Opdam heeft zelfs twee vakantiehuizen, één op Texel en een in Frankrijk. Zo’n ‘ver’ huis is alleen goed te doen als je een beheerdersechtpaar hebt, weet ze. „Je moet regelmatig zelf gaan anders ‘loopt het huis van je weg’. Goed onderhoud zorgt ervoor dat mensen het netter achterlaten." Ze verhuurt beide huizen: „Texel is een redelijk goede investering, na magere jaren eindelijk weer goed, Frankrijk loopt net uit de kosten, is erg duur.”

Hedy den Boer woont in Luxemburg en heeft sinds twee jaar een tweede huis aan de Nederlandse kust waar ze volop van geniet. Zij heeft misschien wel het beste advies: „Je moet geen winst verwachten.” Hedy verhuurt het dan ook alleen aan goede kennissen van wie ze weet dat ze voorzichtig met de spullen omgaan.

Geen winst

Den Boer is zo’n 750 per maand kwijt aan dat huis, meneer E. Tuitel betaalt ruim 500 euro per maand (inclusief erfpacht, verzekeringen etc.) voor zijn vakantiewoning op de Veluwe, en dan wel in de vrije natuur: „Dus niet op zo’n park met oerlelijke hekken en een subtropisch zwemparadijs en overige lawaai makende zaken. Nadeel is dat de meeste huizen op erfpacht staan en dat je er absoluut niet permanent mag wonen. Wij verblijven er zo’n zeven maanden gedurende de zomer en in de winter onregelmatig.”

Vele schrijvers waarschuwen mij voor de wurgcontracten van sommige vakantieparken. Bezint eer ge begint, is hierbij het motto. „Alle lusten zijn voor de verhuurorganisatie en de lasten voor de eigenaar”, aldus een lezer. Zoals de meeste klagers over deze kwestie wil hij anoniem blijven: „Anders krijg ik gelijk een dure advocaat op mijn nek. Mensen, verhuur altijd in eigen beheer en trap niet in al die voorgespiegelde fantastische rendementen.”

Paul Marsé raadt aan om in een park als (nieuwe) eigenaren de krachten te bundelen: „Zodat je een volwaardige gesprekspartner bent tegenover de verhuurorganisaties. Let wel: je bent gewoon financier van het park als je een huisje koopt. Let ook op de hogere onderhoudskosten na een aantal jaren (afschrijving inventaris, groot onderhoud). Niet alle parken renderen even goed, kijk naar parken die voor kinderen aantrekkelijk zijn.” En, tipt Marsé: „Gebruikte woningen zijn nu vaak voor schappelijke prijzen te koop.”

Dirk Schulz heeft een geweldig oplossing voor mensen die twijfelen over de aanschaf van zo’n tweede woning. Hij heeft een rijdend vakantiehuis! „Inclusief een flinke voortent. Bij ons is het niet ‘gaan we nu alweer naar Zeeland’, want je hoeft niet als je niet wilt. De voordelen van een ‘eigen’ huis zonder de nadelen van een tweede onroerend goed.” En Ino van der Zijden schrijft dat er maar één rente van zijn plekje in de Belgische Kempen belangrijk is: die in de vorm van de qualitytime aldaar met zijn gezin…

 

MEER LEZERSREACTIES VIND JE HIER