Nieuws
845660
Nieuws

Hilarides overleden

Marianna Hilarides, de eerste echte Nederlandse prima ballerina, is gisterochtend op 81-jarige leeftijd overleden.

Hilarides werd vooral geprezen vanwege haar virtuoze, stijlzuivere techniek en legendarische interpretaties. „Ze was een geweldige danseres, naar wie ik ademloos kon kijken”, herinnerde Corry van Gorp zich, die samen met Hilarides bij Het Nationale Ballet danste. „Marianna was voor ons de uitverkorene. We wilden allemaal zijn zoals zij.” Maar, voegde Van Gorp eraan toe: „Ze was ook een keiharde werker.”Danseres Alexandra Radius: „Marianna werkte zó groot, zó zuiver, zó muzikaal.”

Java

Hilarides werd in 1933 geboren in Bogor, op Java, als Marianna Boudijn. Toen zij naar Nederland kwam, begon ook haar danscarrière. Van 1949 tot ’54 danste ze bij Ballet Recital, waarna een seizoen bij de Weense Staatsoper volgde, inmiddels onder haar artiestennaam Marianna Hilarides.

Maar ze keerde terug naar Amsterdam, naar Sonia Gaskell en het nieuwe gezelschap Nederlands Ballet. In de ’balletoorlog’ koos ze voor de Haagse afsplitsing en ging dansen bij het Nederlands Dans Theater. Al gauw lokte het buitenland opnieuw en vertrok ze naar Monaco, naar het Grand Ballet du Marquis de Cuevas. Toen in 1961 Het Nationale Ballet werd opgericht, keerde ze andermaal terug naar Nederland. Ze danste in Amsterdam tot 1968.