Nieuws/Buitenland
845690
Buitenland

Grote reorganisatie bij CIA

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA gaat grondig op de schop. Chefs moeten makkelijker verantwoordelijk gehouden kunnen worden, de spionagemogelijkheden op cybervlak moeten worden vergroot, en gaten in het wereldwijde netwerk van de organisatie moeten worden gedicht. Dat maakte CIA-directeur John Brennan vrijdag bekend.

Negen experts van buitenaf hebben de organisatie maandenlang onder loep genomen en ook gekeken naar de pijnpunten waar de organisatie niet efficiënt werkt. De reorganisatie moet inlichtingengaten dichten en de verantwoordelijkheden goed vastleggen, aldus Brennan. Te vaak is er niemand aan te spreken als verantwoordelijke voor spionagemissies, constateert hij.

„Er zijn veel gebieden waar ik beter zicht op wil hebben, betere informatie over wil krijgen, betere toegang toe wil hebben”, aldus de directeur. Hij refereerde daarbij aan „veilige havens” waar de VS geen toegang hebben omdat er „geen ambassade in het land is of omdat het gebied onder de voet is gelopen door terreurgroepen en anderen”.