Nieuws/Binnenland
845846
Binnenland

Motorrijders met lenteweer massaal de weg op

Door het mooie lenteweer gaan motorrijders het komende weekeinde naar verwachting massaal de weg op. Dat is echter niet zonder gevaar, alle weggebruikers moeten extra alert zijn. Daarvoor waarschuwt de ANWB vrijdag.

„Na een winter van weinig tot geen motorrijden moeten motorrijders weer wennen aan de snelle, directe bewegingen van hun motor. Maar ook automobilisten zullen extra alert moeten zijn. Motorrijders rijden bijvoorbeeld geregeld tussen auto's door in de file. Wees flexibel en houd rekening met elkaar”, adviseert de organisatie. Aan het begin van het motorseizoen gebeuren altijd relatief veel ongelukken.

De ANWB adviseert motorrijders om de bandenspanning te controleren voordat ze de weg op gaan, de verlichting te controleren en beschermende kleding te dragen. De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) sluit zich aan bij het advies van de ANWB. „Iedereen staat te trappelen om weer de weg op te gaan, maar ze vergeten soms dat ze een half jaar niet meer hebben gereden. Mensen moeten dus extra voorzichtig zijn”, vertelt een woordvoerder.

Motorrijders die heel weinig rijden kunnen volgens de KNMV maar beter eerst een cursus volgen. „Gemiddeld rijdt een motorrijder 3500 kilometer per jaar, dat is heel weinig. Dan kan je dus nooit een goede motorrijder worden. Vergelijk het maar met skiën: als je een keer per jaar met wintersport gaat, kan je ook nooit een hele goede skiër worden”, legt de woordvoerder uit.

De KNMI tipt bikers ook om geen goedkope helmen te kopen bij de Aldi, Lidl of bouwmarkten. „Een helm van 30 of 40 euro van de supermarkt kan gewoon niet goed zijn. Daar krijg je ook geen advies of de helm wel goed past”.