Nieuws/Binnenland
845957
Binnenland

Amsterdam doet ballonnen in de ban

De hoofdstad gaat het uitdelen en oplaten van ballonnen verbieden. Evenementen met meer dan 100 bezoekers zullen in Amsterdam niet meer worden toegestaan als feestelijk wegzwevende ballonnen op het programma staan.

Dat schrijft de dierenwelzijnwethouder Laurens Ivens (SP). Een algeheel ballonnenverbod, zoals de Amsterdamse Partij voor de Dieren had voorgesteld, komt er niet. Maar de hoofdstad ziet wel mogelijkheden om via de evenementenvergunning het oplaten van ballonnen tegen te houden.

In veel gemeenten wordt een ontmoedigingsbeleid gevoerd, maar volgens de stichting Plastic Soup, die actief campagne voert tegen het fenomeen, is Amsterdam de eerste gemeente waar de heliumballon juridisch geweerd wordt. Leeggelopen ballonnen en de bijbehorende touwtjes en ventielen blijven volgens Ivens nog jarenlang rondzwerven in het milieu, waar vogels en vissen er in stikken. Daarom gaat het „oplaten en uitreiken van (opblaas)ballonnen” in de ban.

Partij voor de Dieren-voorman Johnas van Lammeren is blij met de beslissing. „Dit is een grote stap de goede kant op, maar het is nog niet goed genoeg. Wat te denken van bruiloften, bedrijfsopeningen en demonstraties, voor dit soort kleinschalige evenementen zal het verbod nog niet gelden en dat zouden wij wel graag willen”, aldus Van Lammeren.

In gemeenten zoals Groningen, Zaanstad en Purmerend geldt al langer een beleid waarbij aanvragers van een evenement gewaarschuwd worden voor de vervuiling die ontstaat door het oplaten van ballonnen. Maar Amsterdam is de eerste gemeente die het oplaten van ballonnen wil opnemen als weigeringgrond bij de aanvraag van een evenementenvergunning. Wat Ivens betreft wordt het verbod zo snel mogelijk ingevoerd.