Nieuws
846224
Nieuws

'Meer gedwongen ontslagen KLM door vrijwillige vertrekregeling'

De huidige fiscale regeling voor vrijwillige vertrekregelingen zal leiden tot meer gedwongen ontslagen bij luchtvaartmaatschappij KLM. Dat schrijven de vakbonden in een brief aan de vaste kamercommissie voor Sociale Zaken en Financiën, die in bezit is van De Telegraaf.

Volgens de vakbonden maakt de regeling ´goed werkgeverschap onmogelijk.´ Vandaag spreekt de Tweede Kamer over de belasting op de vrijwillige vertrekregeling.

Bij KLM staan de komende tijd honderden banen op de tocht, omdat de Nederlandse luchtvaartmaatschappij efficiënter moet gaan werken om te kunnen overleven in de mondiale concurrentieslag.

Banen weg bij Martinair

Naast KLM wordt vrachtdochter Martinair gesaneerd, wat ook 400 banen gaat kosten. KLM wil de boventallige medewerkers laten afvloeien via vrijwillige vertrekregelingen, waar overleg over is met de vakbonden. Het woord gedwongen ontslagen probeert president-directeur Pieter Elbers van KLM tot nu toe te vermijden.

Maar ingewijden stellen dat de regeling nu zo ongunstig is, dat weinig werknemers uit eigen beweging bij de luchtvaartmaatschappij zullen vertrekken. Vooral de onzekerheid wat er uiteindelijk in de portemonnee overblijft, houdt werknemers tegen, aldus de brief.

Netto weinig over

Zowel KLM als de gedupeerde werknemer in kwestie moeten 52% belasting betalen over de vergoeding die de werknemer krijgt bij vrijwillig vertrek. Netto blijft er daardoor weinig over. ´Bij gedwongen ontslag hoeft niet te worden betaald en weet de werkgever waar hij of zij aan toe is´, schrijven de bonden in de brief.

Eerder trok KLM-directeur Elbers  al aan de bel bij het kabinet, alsmede werkgeversorganisatie VNO-NCW en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Elke ochtend de Nieuwsbrief van DFT in uw mailbox ? Meldt u dan hier aan.