Nieuws/Binnenland
846287473
Binnenland

Halsema: ’Wapen had nooit in ons huis mogen liggen’

Amsterdam - Tijdens het debat van de Amsterdamse gemeenteraad over de liquidaties waarmee de stad geteisterd wordt, moest burgemeester Femke Halsema zich tevens verantwoorden over het wapen, waarvan haar partner, filmproducent Robert Oey, in een interview met NRC opbiechtte dat het van hem was. Het betrof volgens hem een onklaar gemaakte revolver die werd gebruikt op filmsets.

Ze is stellig van mening zelf geen fouten te hebben gemaakt, nadat haar 15-jarige zoon deze zomer was opgepakt. „Hoe ontwrichtend is het om als anonieme tiener voor de leeuwen te worden gegooid? Ik wilde duidelijk maken dat mijn zoon volledig ten onrechte gebrandmerkt is als gewapende inbreker. Ik heb in mijn brief enkel de kale feiten gepresenteerd”, aldus Halsema.

’Het had nooit in huis mogen liggen’

„Het gaat namelijk om een mogelijke overtreding door mijn man, die nog door de politie moest worden gehoord”, zei ze tegen de gemeenteraad. „Van het bestaan daarvan weet ik sinds mijn zoon mij erover vertelde op weg naar huis na zijn aanhouding. Het had nooit in ons huis mogen liggen.”

Halsema stelt dat ze destijds slechts de feiten naar buiten heeft gebracht, ’na een lek van privégegevens van haar zoon’. Ook laat Halsema weten dat de opmerkingen van haar man in het NRC over dat er meer wapens in de ambtswoning zouden liggen ’sarcastisch’ waren. „Er lagen en liggen geen wapens op onze zolder.”

Leedvermaak

„Misschien hebben sommigen van u wat leedvermaak”, zei Halsema. Waarna ze vervolgde: „Dat mag. Maar laten we elkaar ook niet voor de gek houden. Vandaag ik, morgen u. (...) In al onze families zijn partners die eigenzinnig zijn, spelen er zaken als echtscheiding, ruzie, gedoe.”

Aan het eind van haar betoog drukte ze de raad op het hart zaken die privé zijn binnenshuis te houden. „U mag, u moet mij elke dag scherp ondervragen, aanvallen, al mijn daden bekritiseren. Maar als mijn of uw kinderen, als onze geliefden worden geraakt door het werk dat wij doen, dan worden we weerloos.”

Donderdagochtend is bekendgemaakt dat de zoon van Halsema niet zal worden vervolgd voor verboden wapenbezit.