Nieuws
846366
Nieuws

KLM ziet samenwerking met China uitgroeien tot alliantie

Luchtvaartmaatschappij KLM verwacht dat de samenwerking met de drie Chinese luchtvaartmaatschappijen China Southern, China Eastern en Xiamen Airlines zal uitgroeien tot een belangrijke alliantie voor KLM.

Dat zegt president-directeur Pieter Elbers van KLM in gesprek met DFT. Gisteren ondertekende KLM een samenwerkingsovereenkomst met Xiamen Airlines, in aanwezigheid van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.

De overeenkomst betreft slechts drie vluchten per week, op het eerste gezicht niet een al te grote stap.

Dagelijkse verbindingen

´Met de vluchten die KLM richting Xiamen doet, is er daardoor vrijwel sprake van een dagelijkse verbinding´, zegt de president-directeur.´We kunnen daardoor passagiers op elkaars vluchten zetten. Xiamen heel veel verbindingen binnen China, wat extra reizigers oplevert.

Volgens Elbers kan de samenwerking met de Chinese luchtvaartmaatschappijen uitgroeien tot een alliantie die net zo belangrijk kan zijn zoals de Noord-Atlantische samenwerking met Delta. Die is in de jaren negentig gestart en commercieel een groot succes gebleken, waar miljarden mee verdiend zijn.

Moordende concurrentie

'Met China Southern zijn we begonnen met één vlucht in de week, nu zijn dat er 57´, zo wil Elbers illustreren dat er muziek zit in de samenwerking met de Chinezen. Hoewel Air France-KLM op de routes richting Zuid-oost Azië last heeft van moordende concurrentie, kan de luchtvaartmaatschappij het verschil nog wel maken in China.

'Amsterdam wordt de eerste Europese bestemming van Xiamen Airlines, zij hebben nog niet veel intercontinentale routes´, zegt de president-directeur.´Dat zegt iets over de groeimogelijkheden in de toekomst. We zullen de frequentie in een aantal jaren gaan opvoeren. Xiamen is een regio met veel groei door veel economische activiteit en toerisme. Daardoor heb ik er alle vertrouwen in.'

Klik hier voor al het actuele beurs- en bedrijfsnieuws !