Nieuws/Buitenland
846565964
Buitenland

Ook elders nieuwe incidenten

’Iets Nice-achtigs’ bij kerk Parijs in kiem gesmoord, Macron komt met 4000 extra militairen

De aanslag in Nice (zie foto) zet Frankrijk op scherp.

De aanslag in Nice (zie foto) zet Frankrijk op scherp.

SARTROUVILLE/LYON - In heel Frankrijk wordt de bewaking van scholen en gebedshuizen zoals kerken opgevoerd na de islamitische terreuraanslag in Nice. Dat zei de Franse president Macron in de Zuid-Franse kustplaats, waar een moslimextremist eerder donderdag zeker drie mensen vermoordde. Voor de extra bewaking worden duizenden militairen ingezet. Ook andere instellingen krijgen meer bescherming.

De aanslag in Nice (zie foto) zet Frankrijk op scherp.

De aanslag in Nice (zie foto) zet Frankrijk op scherp.

„We worden aangevallen wegens onze waarden, onze waarden van vrijheid en ons verlangen niet voor terreur te wijken”, aldus Macron. „We zullen niet buigen.” Hij was samen met meerdere ministers naar Nice gegaan.

Na eerdere aanslagen worden al 3000 militairen ingezet in de binnenlandse anti-terreuroperatie Sentinelle. Het aantal wordt meer dan verdubbeld tot 7000.

Incidenten in Parijs, Avignon, Lyon

In heel Frankrijk waren er dreigingen van meer incidenten. De Franse politie arresteerde in een voorstad van Parijs een man die mogelijk van plan was een aanslag op een plaatselijke kerk te plegen. De politie werd gewaarschuwd door zijn vader nadat de jongeman met de auto was vertrokken met de mededeling „zoiets als in Nice” te gaan doen, berichtte de krant Le Parisien. De man kon korte tijd later worden gearresteerd vlakbij de kerk.

In Avignon schoot de politie een man op straat dood. Hij zou passanten hebben bedreigd met een vuurwapen, en Allahu Akbar hebben geroepen, zo klinkt het op het Franse nieuws. Volgens andere media gaat het waarschijnlijk niet om een terreurdaad. De man, die werd doodgeschoten in de buurt van een psychiatrisch ziekenhuis, zou ’onsamenhangende’ opmerkingen hebben gemaakt, maar die zouden niet religieus van aard zijn geweest.

In het centrum van Lyon is donderdag ook nog een jongeman aangehouden die met een lang mes een tram wilde binnengaan. Volgens plaatselijke media gaat het om een 26-jarige man met psychiatrische problemen. Het zou om een Afghaan gaan die na zijn arrestatie verklaarde dat hij stemmen had gehoord die hem zeiden te gaan doden. Het was een mes van 30 centimeter lang.

Nice

Eerder op de dag viel een man van volgens de media Noord-Afrikaanse origine mensen met een mes aan in de basiliek Notre-Dame van Nice. Het gaat naar het zich laat aanzien om een terroristische aanslag. Drie mensen zijn door de dader vermoord en zes gewond geraakt. De aanslagpleger is neergeschoten door de politie die een onderzoek heeft ingesteld naar moord als onderdeel van een terroristische aanslag.

Macron spreekt de pers toe vanaf de straat waar de aanslag plaatsvond in Nice.

Macron spreekt de pers toe vanaf de straat waar de aanslag plaatsvond in Nice.

Het is al de derde keer dat Nice met dit geweld te maken heeft. In februari 2015 viel een crimineel en jihadist militairen met een mes aan die de wacht hielden bij een joods centrum, vlakbij de basiliek. In 2014 vielen op de nationale feestdag (14 juli) bijna negentig doden toen een 31-jarige Tunesische jihadist inreed op een menigte.

Over de motieven van de dader van donderdag, die na zijn arrestatie Allahu akbar schreeuwde, staat nog niks vast. De Franse president Macron heeft zich de woede van moslimextremisten op de hals gehaald met zijn reactie op de terroristische moord eerder deze maand op een leraar in Conflans-Sainte-Honorine, vlakbij Sartrouville.

Geboorte Mohammed

In delen van de islamitische wereld wordt van woensdagavond tot donderdagavond de geboorte van de moslimprofeet Mohammed herdacht. Een Franse moslimraad heeft opgeroepen om de vieringen te annuleren door het geweld. De verjaardag, Mawlid al-Nabi, is vooral in Noord-Afrika een belangrijke islamitische feestdag, maar door de vele coronamaatregelen zijn evenementen er al afgelast. Ook in Nederland sprak de raad van moskeeën zich uit tegen het geweld. Elders in de wereld gingen moslims de straat op om te protesteren tegen Macron en Frankrijk, gezien als hét middelpunt van godslastering.

Links Nederland denkt de moslimgemeenschap in bescherming te nemen door weg te kijken van de radicale islam. „Een ziekelijke denkfout, die ook vandaag na de aanslag in Nice zal worden gemaakt”, zegt Wierd Duk in zijn nieuwste podcast: