Nieuws/Binnenland
846689778
Binnenland

Giraffe geboren in Limburgs dierenpark

De pasgeboren giraffe zonder naam.

De pasgeboren giraffe zonder naam.

KERKRADE - Dierenpark GaiaZOO in Kerkrade heeft er een kleine giraffe bij. Maandag is er voor het eerst na zeven jaar een vrouwelijk jong geboren, maakte de dierentuin bekend. De jonge giraffe is de eerste nakomeling van een mannetje dat sinds 2018 in GaiaZOO verblijft. Voor de moeder is het haar vierde jong.

De pasgeboren giraffe zonder naam.

De pasgeboren giraffe zonder naam.

De moeder en het kleintje maken het volgens het park goed. De twee verblijven nog op stal zodat het jong gewend kan raken aan de andere giraffen.

Giraffen leven op de savannes in Afrika. Ze zijn niet echt bedreigd, want er leven nog ongeveer 117.000 giraffen in het wild. Maar hun aantal is in dertig jaar wel met 40 procent afgenomen, omdat er veel op giraffen wordt gejaagd. Ook hun leefgebied wordt door kappen van bomen en landbouw steeds kleiner, zodat populaties van elkaar gescheiden raken.

Een zwangere giraffe heeft een draagtijd van vijftien maanden. Het dier bevalt staand. Het jong valt bij de geboorte zo’n twee meter naar beneden. Door die val komt volgens de verzorgers van de Limburgse dierentuin de ademhaling op gang. De jonge giraffe krijgt geen naam, want GaiaZOO beschouwt de beesten als wilde dieren, die nooit een naam hebben.