Nieuws/Buitenland
847122
Buitenland

Netanyahu: relatie met VS wordt sterker

Het is absoluut niet zo dat de relatie tussen Amerika en Israël slechter wordt. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu maandag bezworen. „Berichten dat de betrekkingen achteruitgaan zijn niet alleen voorbarig, ze zijn gewoon fout. Ze worden in de komende jaren zelfs sterker”, zei Netanyahu tegen de belangrijkste pro-Israëlische lobbygroep in Washington.

De lobbygroep werd ook toegesproken door de Amerikaanse gezant bij de Verenigde Naties, Samantha Power. Ook zij sprak sussende woorden. „Amerika's toewijding aan de veiligheid van Israël zal nooit achteruitgaan. Nooit”, zei ze.

Netanyahu is in Washington om het Amerikaanse Congres toe te spreken. Dat doet hij dinsdag. Netanyahu zal in zijn toespraak vooral waarschuwen voor aartsvijand Iran. Dat land werkt volgens Israël aan kernwapens. „Als premier van Israël heb ik de morele plicht me uit te spreken over deze gevaren nu er nog tijd is om ze af te wenden”, zei hij.

Volgens de premier vinden Israël en de VS beiden dat Iran geen kernwapens moet hebben, maar verschillen ze van mening over de beste manier om dat voor elkaar te krijgen. Netanyahu voegde eraan toe: „Mijn toespraak is niet oneerbiedig bedoeld naar president Obama. Ik waardeer alles wat hij voor Israël heeft gedaan.”

De komst van Netanyahu is niet goed gevallen in het Witte Huis. Dat onderhandelt met Iran over het nucleaire programma van de islamitische staat. President Barack Obama maakt geen tijd vrij voor een ontmoeting met Netanyahu. Minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) vindt een bezoek aan de VN-Mensenrechtenraad in Zwitserland belangrijker. Daar zal hij onder meer praten met zijn Iraanse collega.

Daarbij speelt mee dat Netanyahu is uitgenodigd door John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. De uitnodiging is buiten het Witte Huis om gegaan.