Nieuws/Buitenland
847124
Buitenland

Politici Europa geweerd van uitvaart Nemtsov

Meerdere politici uit Europa zeggen dat ze niet naar de begrafenis van de vermoorde Russische oppositieleider Boris Nemtsov mogen gaan. Rusland houdt ze tegen, stelden ze maandag. Nemtsov wordt dinsdag begraven in Moskou.

Polen zou bij de uitvaart worden vertegenwoordigd door Senaatsvoorzitter Bogdan Boruszewicz. Hij zei maandag dat hij geen visum heeft gekregen. President Bronislaw Komorowski noemt dat een „onbegrijpelijke beslissing“ van Moskou. Boruszewicz was in 1980 een van de leiders van de staking op een scheepswerf in Gdansk. Die protestbeweging leidde uiteindelijk tot de val van het communisme in het land. Stakingsleider Lech Walesa werd de eerste president van het democratische Polen.

Ook de Letse Europarlementariër Sandra Kalniete zou zijn tegengehouden. Ze was in het verleden minister van Buitenlandse Zaken. De huidige minister van Buitenlandse Zaken in Letland, Edgars Rinkevics, reageerde spottend. „Het is duidelijk dat Rusland eindelijk een echte bedreiging heeft gevonden”, schreef hij op Twitter.

Kalniete zegt dat ze na landing op een vliegveld in Moskou niet door de douane mocht. „Ondanks deze beslissing van het regime-Poetin wil ik dat de familieleden en vrienden van Nemtsov en alle Russische democraten weten dat wij, burgers van Europa, mijn land Letland en mijn politieke familie, naast ze staan op dit tragische moment in de geschiedenis van Rusland”, schrijft ze.

Nederland stuurt diplomaat Dirk Jan Kop naar de begrafenis van Nemtsov. Kop werkt op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Hij is daar Speciaal Vertegenwoordiger voor Oostelijk Partnerschap en EU-Rusland betrekkingen.