Nieuws/Binnenland
847142
Binnenland

Koenders praat met Lavrov over dood Nemtsov

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft maandag in het Zwitserse Genève tegenover zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov gezegd geschokt te zijn over de „afschuwelijke executie” van de Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov. Die werd vrijdag laat vlakbij het Kremlin doodgeschoten.

Volgens een verklaring van Koenders zei minister Lavrov dat de daders moeten worden gestraft. Koenders heeft besloten ambassadeur Dirk Jan Kop, Speciaal Vertegenwoordiger voor Oostelijk Partnerschap en EU-Rusland betrekkingen, naar de begrafenis van Nemtsov te sturen.

Ook spraken ze over de situatie in het oosten van Oekraïne. Daar heerst een broos bestand. Dat werd twee weken geleden in Minsk afgesproken. Koenders maakt zich zorgen. „De afspraken worden maar gedeeltelijk nagekomen.” Hij riep Rusland op zich volledig in te zetten voor naleving van het akkoord.

Ook sprak hij met Lavrov over het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 waarbij vorig jaar 298 mensen omkwamen onder wie 196 Nederlanders. Koenders liet hem weten dat het onderzoek „met de grootst mogelijke nauwkeurigheid” wordt uitgevoerd. Lavrov zei zaterdag nog dat het onderzoek niet transparant wordt uitgevoerd.