Nieuws/Binnenland
847145
Binnenland

Kabinet maakt weg vrij voor drones

Drones kunnen in de toekomst een grote rol spelen bij hulpverlening, opsporing en handhaving van de openbare orde. Ook bieden de onbemande luchtvaartuigen economische en maatschappelijke kansen voor bedrijven en overheden. Het kabinet wil daarom dat qua regelgeving veel meer mogelijk wordt dan nu, zo is maandag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wil bijvoorbeeld dat politie en brandweer vanaf 1 juli toestemming hebben om boven gebouwen of mensenmenigten te vliegen. Dat mag dan ook na zonsondergang. De regeringspartijen VVD en PvdA zien ook mogelijkheden om drones in te zetten voor de inspectie van infrastructuur, het bewaken en beveiligen van objecten en terreinen, klimatologisch onderzoek, de land- en tuinbouw en de media.

De komende periode worden de behoeftes en mogelijkheden verder onderzocht. Ook wordt gekeken hoe het zit met de bescherming van privacy en het gebruik van drones voor recreatief gebruik. Het recreatief gebruik van drones valt onder de Regeling modelvliegen uit 2005. In tien jaar tijd is het aantal drones flink toegenomen, en ook zijn veel van die vliegtuigjes uitgerust met een camera.

In de brief schrijft het kabinet verder dat ook wordt onderzocht wat het gevaar is van het gebruik van drones door kwaadwillenden.