Nieuws/Buitenland
847161
Buitenland

Nemtsovs vriendin zag moordenaar niet

De vriendin van de vermoorde Russische oppositieleider Boris Nemtsov zegt dat ze zijn moordenaar niet heeft gezien. Het Oekraïense model heeft maandag voor het eerst in een interview gesproken over de gebeurtenissen van vrijdagavond.

„Ik voel me verschrikkelijk... ik zag niemand. Ik weet niet waar hij vandaan kwam, hij bevond zich achter me”, zei Anna Duritskaja tegen de Russische nieuwszender Dozjd. Het stel wandelde over een brug nadat ze samen hadden gegeten in een restaurant aan het Rode Plein. Daar was haar niets bijzonders opgevallen en ze zei dat het niet in haar opkwam dat iemand hen zou kunnen volgen.

Duritskaja wordt sinds de moord permanent bewaakt, maar zegt liever naar Oekraïne te gaan. „Ik heb alle recht Rusland te verlaten. Ik ben geen verdachte. Ik ben een getuige die een volledige verklaring heeft afgelegd.” Ze kan nergens heen zonder haar beveiligers.

Ze is verschillende keren gehoord, al haar bezittingen zijn doorzocht en haar telefoongegevens zijn opgenomen. Volgens het model is ze in eerste instantie urenlang verhoord zonder dat een advocaat of vertegenwoordiger van de Oekraïense ambassade aanwezig was.

Nemtsov wordt dinsdag begraven op de Trojekoerovskoje-begraafplaats, ver van waar Russische toppolitici meestal een laatste rustplaats vinden. Duritskaja zegt dat ze daar waarschijnlijk niet bij zal zijn. „Ik kan niet naar buiten. De kans is groot dat ik niet ga.”

Op de Trojekoerovskoje-begraafplaats ligt ook het graf van de kritische journaliste Anna Politkovskaja, die in 2006 werd vermoord.