Nieuws/Binnenland
847173
Binnenland

'Rutte moet naar herdenking Armeense genocide'

PVV-leider Geert Wilders heeft premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander opgeroepen de honderdste herdenking van de zogeheten Armeense genocide bij te wonen. Hij deed dat maandag in Almelo, nadat hij daar een krans had gelegd bij het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de massamoord door Turken op Armeniërs in 1915.

„De Armeense genocide is een inktzwarte bladzijde in de wereldgeschiedenis, die altijd herdacht moet worden en nooit vergeten mag worden”, zei Wilders. Op 24 april wordt in de Armeense hoofdstad Jerevan herdacht dat de volkerenmoord honderd jaar geleden begon in Istanbul, toen nog de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk.

Rutte en de koning moeten daar volgens Wilders bij zijn om de Nederlandse betrokkenheid te laten zien. „Toon uw respect en ga erheen en laat u niet tegenhouden uit angst voor de Turkse regering”, aldus de PVV-leider.

De oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP hadden de regering vorig jaar ook al gevraagd aanwezig te zijn bij de honderdjarige herdenking van de Armeense genocide. Maar omdat zich geen meerderheid in de Tweede Kamer aftekende voor die oproep, brachten de partijen de motie niet in stemming. Toch hoopt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt dat de regering „alsnog de wijsheid heeft” om de herdenking bij te wonen.

Hij wijst erop dat vertegenwoordigers van de regering ook naar de herdenking van de Holocaust en bijvoorbeeld de genocide in Rwanda gaan. De Armeense volkerenmoord hoort daar volgens Omtzigt ook bij.

Turkije en Armenië hebben nog steeds ruzie over de vraag of tijdens de oorlog genocide is gepleegd op de Armeniërs, die destijds onder het gezag van het Ottomaanse Rijk vielen. Vaststaat dat honderdduizenden Armeniërs om het leven kwamen door geweld, honger en deportaties naar de woestijn. Turkije wil echter niet van genocide spreken en schat ook het aantal slachtoffers veel lager in dan Armenië. Veel westerse parlementen, waaronder het Nederlandse, hebben officieel vastgelegd dat wat hen betreft wel degelijk sprake was van volkerenmoord.