Nieuws/Binnenland
847179
Binnenland

Nieuwe slaapgolf in Kazachs dorp

In een Kazachs dorpje zijn opnieuw mensen overvallen door een mysterieuze ziekte. De symptomen: dagen slapen. Door nog onbekende oorzaak zijn in twee jaar tijd zo'n 120 mensen overvallen door slaap in het dorpje Kalachi. De afgelopen dagen zijn er volgens Russia Today opnieuw twee mensen ziek geworden.

„De negende golf van de ziekte is begonnen”, zei districtsbestuurder Amanbek Kalzhanov maandag tegen de Russische zender. Waarvan de bewoners van het dorpje het slachtoffer worden, is volstrekt onduidelijk. Wetenschappers zoals medici, virologen, radiologen en gifdeskundigen hebben tal van pogingen gedaan om de absurde ziektegevallen te verklaren, maar tevergeefs.

De hoofdverdachte is op dit moment radon. Vorige maand opperde geochemicus Leonid Rikhvanov dat dit gas wel eens zou kunnen ontsnappen uit oude Sovjet-mijnen waar uranium werd gewonnen. „Dit gas veroorzaakt giftige effecten en kan een mens in een droomstaat doen belanden. Diegene valt dan in slaap”, verklaarde Rikhvanov.

Dat lijkt te stroken met verklaringen van de bewoners. „Als je hem wakker wil maken, lijkt het alsof hij zijn ogen wil openen, maar dat het niet lukt”, zei Igor Samoesenko over zijn zoontje. „Ik ben zwak, mijn benen zijn zwaar alsof ik honderd paar laarzen draag. En mijn hoofd is draaierig”, aldus een vrouw uit Kalachi.

Een man en een vrouw in Kalachi slapen inmiddels voor mogelijk dagen achtereen. Net als eerdere lotgenoten zullen ook zij vermoedelijk ontwaken en daarna beter zijn. Tot ze opnieuw onverklaarbaar slaperig worden.

 

Russia Today maakte een reportage over de mysterieuze ziekte die heerst in het Kazachse dorp: