Nieuws/Binnenland
847187
Binnenland

Pakistan arresteert weigeraars polio-inenting

Pakistan heeft in het noordwesten van het land circa vijfhonderd mannen aangehouden die weigerden hun kinderen te laten inenten tegen polio. Het land strijdt tegen de besmettelijke vorm van kinderverlamming, die vorig jaar bij driehonderd kinderen werd vastgesteld, 93 procent meer dan het jaar ervoor.

Het overgrote deel van de besmettingen vindt plaats in het grensgebied met Afghanistan, waar extremistische islamitische groeperingen als de Taliban inentingsteams aanvallen. De extremisten verdenken de hulpverleners van spionage voor de Verenigde Staten en denken dat de vaccinaties tot onvruchtbaarheid leiden.

De arrestaties staan in schril contrast tot het nieuws dat Pakistan 3,3 miljoen euro aan vaccinaties heeft verspild door ze slecht op te slaan, zoals maandag naar buiten kwam. Daarbij gaat het vooral om vaccinatiecocktails tegen difterie, tetanus, kinkhoest en hepatitus B. Die moeten worden bewaard op lage temperaturen, maar de stroomvoorziening in Pakistan is slecht geregeld en stroomstoringen komen een paar keer per dag voor.

Door de wisselende temperaturen zijn 1,3 miljoen doses vaccin waardeloos geworden. De inentingen waren beschikbaar gesteld door het VN-kinderfonds Unicef.

Een op de tien kinderen in Pakistan wordt niet ouder dan vijf jaar. Volgens Unicef gaan ze vaak dood aan ziektes die eigenlijk gemakkelijk hadden kunnen worden voorkomen of behandeld.