Nieuws/Binnenland
847190
Binnenland

Succesvollere behandeling tbc

Een nieuwe combinatie van medicijnen betekent mogelijk een revolutie in de behandeling van tbc. Dat meldde TB Alliance, een organisatie die zich inzet voor de bestrijding van de bacteriële infectieziekte, maandag op de Internationale Aids Conferentie in Melbourne.

De nieuwe aanpak brengt de behandelperiode terug van 2 jaar naar 4 maanden, reduceert de kosten met 90 procent en verhoogt de genezingskans van 50 tot 90 procent. Het probleem met de huidige behandeling is dat het pathogeen (ziekteverwekker) steeds resistenter wordt.

Medicijnencocktail

Wereldwijd sterven jaarlijks 1,3 miljoen mensen aan tbc, een ziekte die veel voorkomt bij hiv-geïnfecteerden. Bij 20 procent van de aidspatiënten is tbc de doodsoorzaak. Wereldwijd zijn 2 miljard mensen geïnfecteerd met het tbc-pathogeen, maar de ziekteverwekker leidt slechts in een klein aantal gevallen tot de ziekte.

Het onderzoek naar de uitwerking van de nieuwe medicijnencocktail op 200 tbc-patiënten leverde uitstekende resultaten op, aldus Alliance. Dit jaar volgt een groter onderzoek onder 1500 tbc-patiënten. Als dat ook tot positieve resultaten leidt, kan er wereldwijd worden gestart met de nieuwe behandeling.

Meer over tbc.