Nieuws/Binnenland
847197
Binnenland

Voorlopig geen ontruiming Maagdenhuis

De bezetting van het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam, gaat voorlopig door. De universiteit liet maandag weten dat er van ontruiming van het gebouw voorlopig geen sprake is. De studenten die het pand bezet houden, lieten op hun beurt weten niet van plan zijn op korte termijn te vertrekken.

„We merken dat er vruchtbare discussies plaatsvinden en dat er inspirerende bijeenkomsten worden georganiseerd”, zei een woordvoerder van de universiteit.

Afgelopen woensdag drong een groep studenten het Maagdenhuis binnen en bleef daar. De bezetting van het bestuursgebouw volgde op de bezetting van het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen. Die actie werd vorige week dinsdag door de politie beëindigd. Het protest wordt georganiseerd door een groep studenten die zich de Nieuwe Universiteit noemen. Zij eisen meer inspraak.

De studenten hebben maandag een gesprek gehad met leden van het college van bestuur van de universiteit. Harriët Bergman, woordvoerster van de Nieuwe Universiteit, noemde het gesprek na afloop „onbevredigend”.

Volgens Bergman werd op kritische vragen geen antwoord gegeven of werd dit uitgesteld. „Ik kreeg van het bestuur als antwoord op mijn vraag 'daar ga ik graag met je over in debat'. Maar dat debat had juist nu gevoerd moeten worden, daarvoor is toch dit debatuur”, zei Bergman.

Het is de bedoeling dat de studenten vanaf deze week iedere week in gesprek kunnen gaan met het bestuur. Dat heeft het bestuur eerder toegezegd aan de protesterende studenten. Ondanks het gevoel geen antwoord te krijgen op kritische vragen was Bergman wel te spreken over de mogelijkheid om wekelijks met het bestuur in gesprek te gaan.

De studenten hebben woensdag tot nationale actiedag uitgeroepen. Het is de bedoeling dat op die dag op universiteiten in het hele land wordt gedemonstreerd voor meer democratie en inspraak van studenten.