Nieuws/Buitenland
847206
Buitenland

Eis 20 jaar voor moord op Zweedse studente

In de moordzaak van de Zweedse studente Saga Backman (19) heeft het Openbaar Ministerie twintig jaar cel geëist tegen haar ex-vriend Sander V. Backman werd in september 2013 neergestoken in Den Bosch.

Gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) zeiden maandag in de rechtbank dat V. geen persoonlijkheidsstoornis heeft. De aanklager vindt daarom dat de verdachte volledig toerekeningsvatbaar was en noemde hem „een gevaarlijke man”.

V. werd vorig jaar twee keer opgenomen in het PBC. De eerste keer wilde hij niet meewerken, omdat hij van medegevangenen had gehoord „dan zeker tbs te krijgen”. Later hoorde hij wat tbs inhield en wilde hij wel meewerken.

De studente werd in een brandgang doodgestoken. Haar ex gaf toe dat hij bij haar in de straat in Den Bosch is geweest, maar hij ontkende dat hij de moord heeft gepleegd. Hij zou voordat hij op wereldreis zou gaan, op de dag dat ze twee jaar samen zouden zijn geweest, alleen maar langs dierbare plekken zijn gelopen. Dat op zijn schoenen en horloge bloed van Backman zat, weet hij aan een incident in de keuken. Zij zou zich bij het koken hebben gesneden.

Wel gaf hij toe dat hij haar een maand voor de moord een sms had gestuurd, waarin hij zei dat hij bloed wilde zien vloeien. Backman deed daarop aangifte, maar de recherche deed daar niets mee.

Advocaat Maarten Witlox pleitte voor vrijspraak vanwege te weinig bewijs. Hij vindt ook bij een bewezen moord de straf te hoog, onder meer vanwege de jonge leeftijd van de 23-jarige verdachte.

De moeder van Saga Backman had maandag bij het voorlezen van de slachtofferverklaring foto's van haar dochters in de rechtbank gezet. „Zeg me dat het niet zo is. Zeg me dat het niet waar is”, begon ze haar verklaring met een tekst uit een hit van Frank Boeijen.

Uitspraak 16 maart.