Nieuws/Buitenland
847211
Buitenland

Fidel Castro ontmoet eindelijk Vijf van Cuba

De voormalige Cubaanse president Fidel Castro heeft eindelijk een ontmoeting gehad met de vijf Cubaanse spionnen die ruim twee maanden geleden werden vrijgelaten uit Amerikaanse gevangenschap. Het is niet duidelijk waarom de reünie van de grootste helden van Cuba zo lang op zich liet wachten. Castro meldde de ontmoeting maandag zelf in een artikel in de staatsmedia.

Castro draagt tegenwoordig de titel 'historische leider' en de vijf werden laatst gehuldigd als Helden van de Republiek, omdat ze anti-Castrogroeperingen in de Verenigde Staten bespioneerden en volgens Cuba onterecht in de gevangenis terechtkwamen.

„De vijf antiterroristische helden, die de VS nooit enig kwaad berokkenden, probeerden te voorkomen dat terreurdaden tegen onze mensen zouden worden gepleegd, die zoals algemeen bekend is werden georganiseerd door Amerikaanse inlichtingendiensten”, schreef Castro.

De vijf werden na zestien jaar vrijgelaten als onderdeel van de deal tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de Cubaanse leider Raúl Castro.