Nieuws/Binnenland
847217
Binnenland

Hoe zit het met euthanasie bij kinderen?

De 14-jarige Chileense Valentina Maureira postte op 24 februari een ontroerende video op Facebook waarin ze de president van Chili vraagt om toestemming; toestemming om haar leven vroegtijdig te mogen beëindigen. Helaas kreeg zij geen toestemming. Maar hoe zit het met de kinderen in Nederland?

Euthanasie onder kinderen

In het katholieke Chili is euthanasie verboden waardoor Valentina geen toestemming kreeg. Op de redactie van VROUW vroegen wij ons af hoe het precies zit met euthanasie onder kinderen in Nederland. Per leeftijdsgroep staan hieronder de regels aangegeven over het vroegtijdig beëindigen van je leven.

0-12 maanden

Het Groningen protocol geeft artsen de mogelijkheid om het leven van baby’s met een uitzichtloze toekomst vol ondragelijk lijden vroegtijdig te beëindigen. Daar zitten strenge regels aan vast; meerdere artsen moeten hierover beslissen, beide ouders moeten ermee instemmen en het moet duidelijk zijn dat het kindje ondraaglijk en uitzichtloos zal lijden.

1-11 jaar

Afgelopen zomer kwam de discussie op gang om kinderen onder de 12 jaar toestemming te geven voor euthanasie. Want, zeggen artsen, een kind dat net 1 is geworden zou hetzelfde behandeld moeten worden als een baby onder de 1 jaar, en de kinderen die nog net geen 12 zijn maar al wel zeker weten dat ze zo niet langer willen leven mogen niet bepalen omdat ze nét buiten de regel vallen. Er zou één grens getrokken moeten worden. Toch blijft dit lastig omdat het bij euthanasie gaat om de personen die overwogen beslissingen kunnen maken. En wanneer ben je oud en wijs genoeg om dat te kunnen?

12-15 jaar

Kinderen hebben de mogelijkheid om voor euthanasie te kiezen. Wel hebben zij hierbij de toestemming van hun ouders nodig en worden ze onderzocht door psychologen en psychiaters om te achterhalen of ze in staat zijn om zo’n bewogen beslissing te nemen. Op deze leeftijd hebben zij vaak al genoeg meegemaakt waardoor zij een overwogen beslissing kunnen nemen. Daarnaast is de toekomst vaak al duidelijker; zal het kind alleen maar achteruit gaan en ondraaglijk lijden, dan kan er gekozen worden voor vroegtijdige zelfdoding.

16-17 jaar

Jongeren boven de zestien jaar mogen zelf bepalen over euthanasie. Zij hebben hierbij geen toestemming van een voogd of ouder nodig.

Heb je zelf in je dichte omgeving te maken gehad met euthanasie? Vertel in een e-mail aan vrouwoproep@telegraaf.nl ons jouw verhaal!

Lees ook:

Bron: trouw.nl, ad.nl, nos.nl & nvve.nl