Nieuws
847237
Nieuws

Juwelen en oude meesters stuwen verkopen Sotheby's

De veilingopbrengsten van het internationale veilinghuis Sotheby's zijn vorig jaar met bijna een vijfde toegenomen. Vooral de verkopen van impressionistische en hedendaagse kunst zaten in de lift. Ook op het gebied van juwelen en oude meesters werden goede zaken gedaan.

Alles bij elkaar waren de verkopen bij het veilinghuis met vestigingen in New York, Parijs, Hongkong en Londen goed 5,2 miljard dollar (ruim 4,6 miljard euro). Dat is 19 procent meer dan een jaar eerder.

De winst van Sotheby's liep wel terug, als gevolg van eenmalige posten. Onderaan de streep hield het veilinghuis een kleine 118 miljoen dollar over, tegen 130 miljoen in 2013. Sotheby's ziet wel verbeteringen in de onderliggende winstgevendheid. Afgelopen jaar werden diverse kostenbesparingen doorgevoerd en banen geschrapt.

Een van de topstukken die onder de hamer kwamen, was het schilderij 'Stilleven, Vaas met madelieven en klaprozen' van Vincent van Gogh. Een Aziatische koper had er 61,8 miljoen dollar voor over. Volgens Sotheby's was het de hoogste prijs die voor een Van Gogh is betaald sinds 1998, toen 82,5 miljoen werd neergelegd voor een werk van de Nederlander.