Nieuws
847245
Nieuws

'Hack ASML stelt niet veel voor'

De hack bij chipmachinefabrikant ASML stelt niet zo heel veel voor. Dat zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen maandag.

ASML bevestigde in het weekend dat hackers zich toegang hebben verschaft tot een beperkt deel van zijn IT-systemen. Volgens technologiewebsite Tweakers ging het om Chinese hackers, maar ASML kon ,,geen uitsluitsel geven over hun identiteit''.

,,Ik denk niet dat het veel voorstelt'', zei Versteeg. ,,Als de Chinezen informatie hebben verkregen, missen ze de vaardigheden. Ze zijn bij lange na niet in staat er iets mee te doen'', aldus de analist. ASML is volgens de kenner ,,zeer beducht'' op hacks gezien de ervaringen uit het verleden.

China

ING-analist Robin van den Broek wees erop dat China minder afhankelijk wil worden van buitenlandse bedrijven in de chipindustrie. Pogingen om een lokale ASML op te zetten hebben volgens hem echter weinig kans op succes

Versteeg beveelt het aandeel ASML aan, terwijl ING een hold-advies hanteert. ASML stond maandag rond 9.35 uur 0,3 procent in de plus op 96.94 euro.