Nieuws/Buitenland
847253
Buitenland

Ericsson stapt met Intel in clouddiensten

Ericsson gaat samenwerken met Intel op gebied van datacenters voor ‘cloud’ opslagdiensten.

Hierdoor kunnen de klassieke telecomoperators beter concurreren met cloud-giganten als Amazon, Facebook, Google en Microsoft.

Ericsson-topman Hans Vestberg en Intel-topman Brian Kznanich kondigden dit vanmorgen aan tijdens de opening van het Mobile World Congress in Barcelona. Ericsson, ‘s werelds grootste leverancier van mobiele netwerken, gaat een nieuwe generatie producten voor datacenters ontwikkelen die is gebaseerd op Intel’s architectuur (Rack Scale). Het gaat om zowel hardware als software.

Kosten omlaag

Volgens Vestberg kunnen clouddiensten hierdoor sneller worden uitgerold. De totale kosten voor investeringen en exploitatie zullen omlaag gaan, aldus de topman van Ericsson. Telecomoperators hebben momenteel moeite om met name Amazon Cloud Services bij te houden.

Verder gaat het Zweedse concern een cloudoplossing speciaal voor verkeer en vervoer aanbieden. Hiermee wordt ingehaakt op de ‘connected car’. Als alle auto’s via internet aan elkaar kunnen worden verbonden, komen er minder files.

Honderd keer sneller

Gevolg is dat de CO2-emissie flink omlaag gaat. Een efficiëntere afwikkeling van het verkeer zorgt ook voor veel tijdsbesparing. In Barcelona toont Ericsson ook 5G-netwerktechniek. Het dataverkeer kan hierdoor 100 keer sneller gaan.

Minstens zo belangrijk is dat de vertragingen in het netwerk tot een minimum worden gereduceerd. Dit komt met name van pas bij het Internet of Things. Sensoren kunnen hierdoor razendsnel met apparaten communiceren. Vestberg verwacht dat het Internet of Things het eerst doorbreekt bij nutsbedrijven en in de auto-industrie