Nieuws
847265
Nieuws

NXP uit schaduw moederbedrijf Philips

Met de overname door NXP Semiconductors van het Amerikaanse Freescale, tegen $12 miljard zet deze voormalige Philips-dochter een enorme stap in zijn groei als toeleverancier voor de halfgeleiderssector met klanten als Apple en Samsung.

Met de overname trekt NXP uit Eindhoven een grote concurrent uit de markt, op het moment dat andere grote spelers als het Britse ARM nieuwe markten zoeken.

Het spoor van het Nederlandse NXP voert terug tot VLSI Technology, dat in 1999 door Philips werd overgenomen. Het elektronicaconcern uit het zuiden stootte de halfgeleider eind 2005 af, maar behield een belang van rond 20%. Philips verkocht het concern tegen ruim €6,4 miljard aan private-equityfondsen KKR, Bain, Silver Lake en Alpinvest.

Frans van Houten begint

De Philips-loot uit het zuiden, waar de huidige Philips-topman Frans van Houten in 2006 begon, telt inmiddels ruim 23.000 medewerkers bij $4,6 miljard omzet in 2013. Het presteert in veel opzichten beter dan het oude moederbedrijf.

Maar in 2006 bewoog het nog aan de rand van de afgrond en een bankroet dreigde vanwege de miljardenschuld. Met hulp van het private-equity wordt drastisch gesaneerd, in een ronde verdwijnen zelfs vijftduizend werknemers. Van de top 150-managers van toen, zijn er nu 140 (vaak gedwongen) vertrokken.

Vervangen door chip-expert

Frans van Houten wordt in december 2009 door de private equity-eigenaren zonder veel omhaal van woorden vervangen. Onder de nieuwe topman Rick Clemmer - hij komt van Agere Systems, de voormalige chipdivisie van Lucent en werkte daarvoor bij Texas Instruments - wordt vanaf 2009 de schuldenberg snel afgebouwd en ook het concern verder vernieuwd.

 

NXP maakte bekend te stoppen met chips voor mobiele telefonie. Het bedrijf richtte zich, met de concurrentie uit Azië in de nek, op het maken van chips voor in auto's, mobiele apparaten en identificatiesystemen, zoals paspoorten en bedrijfspasjes.

Marktleider in chips

In al die deelmarkten zijn de Eindhovenaren nu of een grote speler dan wel de marktleider gebleken. In 2010 gaat het bedrijf naar de Nasdaq-beus op Wall Street, en raakt daardoor uit het zicht van veel Nederlandse beleggers.

NXP, met dan al veel onderdelen in de VS en Azië, maakt naam met zijn NFC-chip, de near field communication, die ook in de nieuwe iPhone 6 zit. Daarmee kunnen bezitters met een simpele 'tap' contactloos betalen met hun smartphones. Supermarkten in de VS experimenteren ermee. Maar de chips zitten ook in grote Duitse automerken.

Vorig jaar zetten de private-equityeigenaren hun exit door en brachten hun laatste pluk aandelen naar de beurs. Daar heeft NXP een nieuwe sprong gemaakt en belandt als enige Nederlandse bedrijf in de Nasdaq-100, de top van de wereldwijde technologie.