Nieuws
847266
Nieuws

Miljardenovername voor NXP

De Nederlandse chipfabrikant NXP Semiconductors neemt zijn kleinere rivaal Freescale Semiconductor over voor bijna 12 miljard dollar (ruim 10,7 miljard euro) in contanten en aandelen. Dat werd maandag bekendgemaakt.

De voormalige chipdivisie van Philips wil door de overname kosten besparen en haar marktaandeel laten groeien. Aandeelhouders van Freescale krijgen 6,25 dollar per aandeel in contanten en 0,3521 aandeel NXP per aandeel Freescale. Inclusief de schuld van Freescale hangt er een prijskaartje van 16,7 miljard dollar aan de onderneming.

NXP en het in het Texaanse Austin gevestigde Freescale denken de transactie in de tweede helft van het jaar af te ronden. Aandeel- en toezichthouders moeten nog wel goedkeuring geven.

Motorola

Het samengevoegde NXP en Freescale krijgt een jaarlijkse omzet van zo'n 10 miljard dollar terwijl de bedrijfswaarde meer dan 40 miljard dollar is. Daarmee is het de op zeven na grootste chipfabrikant ter wereld, maar de grootste in de sectoren automotive en industrie. Topman Richard Clemmer van NXP wordt topman en 'president' van de nieuwe onderneming.

Freescale, de voormalige chiptak van Motorola, kwam voor het uitbreken van de wereldwijde financiële crisis voor 17,6 miljard dollar in private handen en werd daarna weer deels naar de beurs gebracht. Investeringsmaatschappijen Carlyle, TPG, Blackstone en Permira hebben een belang van zo'n 64 procent. Na de overname hebben de huidige aandeelhouders van Freescale een belang van circa 32 procent in de combinatie.

NXP heeft activiteiten in meer dan 25 landen en behaalde in 2014 een omzet van 5,7 miljard dollar. Ook Freescale is in meer dan 25 landen actief en realiseerde voor 4,6 miljard dollar aan opbrengsten vorig jaar.