Nieuws/Binnenland
847272
Binnenland

'Ebolazuster' klaagt eigen ziekenhuis aan

Nina Pham, de 26-jarige verpleegkundige die vorig jaar ebola opliep terwijl ze een andere patiënt verzorgde, is van plan het ziekenhuis waar ze werkte aan te klagen. Personeel van het Texas Health Presbyterian Hospital in Dallas zou nooit goed zijn getraind om ebolapatiënten te behandelen én toentertijd niet beschikken over de juiste beschermende kleding. Met alle risico's van dien. ''Als de juiste maatregelen waren genomen, zou Nina nooit besmet zijn geraakt'', aldus haar advocaat Charla Aldous. Ook wordt het ziekenhuis aangeklaagd omdat het medische dossiers deelde met de media.

Pham hoopt dat een eventuele rechtszaak ziekenhuizen en grote bedrijven goed wakker schudt. De verpleegkundige is weliswaar genezen verklaard, maar kampt volgens haar advocaat nog altijd met serieuze gezondheidsklachten als slapeloosheid en pijn.

Schadevergoeding

''Ze zit momenteel thuis, kan niet werken en is nog volop aan het herstellen'', aldus Aldous. ''Ik weet niet of ze ooit weer in staat zal zijn om haar werkzaamheden als verpleegkundige op te pakken.''

Pham verzorgde in het najaar van 2014 de Liberiaanse ebolapatiënt Thomas Eric Duncan. Hij werd van Liberia naar de Verenigde Staten overgebracht en in het Texas Health Presbyterian Hospital gediagnosticeerd met het dodelijke virus. Pham ontfermde zich al over Duncan voordat de eerste symptomen opdoken.

De Liberiaan overleed op 8 oktober, drie dagen later testte Pham positief op het virus. Dit was voor het eerst dat er iemand op Amerikaanse bodem besmet raakte. De verpleegkundige werd overgebracht naar een geïsoleerde ruimte in de National Institutes of Health (NIH), een instelling van de Amerikaanse overheid bij de hoofdstad Washington.

Pham herstelde en werd op 24 oktober uit het ziekenhuis ontslagen. Vlak daarna sprak ze met president Barack Obama in het Witte Huis. Obama had haar daar uitgenodigd en omhelsde haar.