Nieuws/Binnenland
847278
Binnenland

Armeens gezin moet vertrekken na leugentje

Armeniër Hovsep Khachahtryan uit Boxmeer en zijn gezin moeten Nederland verlaten omdat de asielzoeker in 1999 heeft gelogen over zijn ware identiteit. De rechtbank in Den Bosch heeft dat maandag bepaald over het beroep van de Armeniër tegen de afwijzing van het verzoek om een nieuwe verblijfsvergunning.

De verblijfsvergunning van Khachahtryan werd in 2010 ingetrokken nadat hij had opgebiecht dat hij had gelogen over zijn naam. Zijn zaak kreeg veel aandacht omdat in Boxmeer zevenhonderd handtekeningen werden opgehaald voor het goed geïntegreerde gezin met twee jonge kinderen. Bovendien werd de zaak een voorbeeld in de discussie over basissteun die illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers nog mogen verwachten in ons land, omdat de gemeente Boxmeer het gezin financieel steunde met 1250 euro in de maand.

Het was een persoonlijke beslissing van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) om te volharden in uitzetting van de Armeniër en diens gezin.

De rechter zegt dat het verzoek om een verblijfsvergunning terecht is geweigerd omdat de man in 2008 werd veroordeeld voor de mishandeling van een agent. Bovendien telt in zijn nadeel mee dat hij jarenlang onterecht in Nederland heeft gewoond, aldus de uitspraak.

Khachahtryan kon maandagmiddag zelf nog niet reageren. De gemeente Boxmeer betreurt de uitspraak en zegt dat gezin zal worden gesteund zolang de gezinsleden in Nederland zijn.