Nieuws/Buitenland
847283
Buitenland

Nederlandse kogel raakt Koerdische strijder

Een Nederlandse militair heeft maandag tijdens de trainingsmissie in het noorden van Irak per ongeluk een Koerdische strijder beschoten. De peshmerga-strijder is gewond geraakt en overgebracht naar een ziekenhuis.

Over de aard van de verwondingen doet Defensie geen mededelingen, zei een woordvoerster maandag. De toestand van het slachtoffer is volgens haar stabiel.

Het schietincident gebeurde op een trainingslocatie bij Arbil. Defensie spreekt van een „ongecontroleerd schot” van een Nederlandse militair.

De Koninklijke Marechaussee doet ter plaatse onderzoek naar de toedracht van het incident. Het ministerie van Peshmerga is geïnformeerd.

De Nederlandse trainers geven sinds twee weken een basiscursus aan Koerdische peshmerga's, die tot de Iraakse strijdkrachten behoren. De cursisten leren hoe ze terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) op de grond kunnen bestrijden. Tijdens de opleiding komen dingen als schietvaardigheid en gewondenverzorging onder gevechtsomstandigheden aan bod.

De trainingsmissie is een onderdeel van de Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen IS. Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen voeren al maanden luchtaanvallen uit op IS-doelen in Irak. In de Iraakse hoofdstad Bagdad gaan Nederlandse militairen Iraakse speciale eenheden trainen.