Nieuws
847290
Nieuws

Praat mee

Euthanasie bij een minderjarige in een jeugdserie. Kan dat?

In de jeugdserie SpangaS komt vandaag een gevoelig onderwerp naar voren: euthanasie bij een minderjarige. In de serie, waar vooral veel kinderen in de leeftijd van 9 tot 13 jaar kijken, zal de doodzieke Leah afscheid nemen van haar leeftijdsgenootjes. Hoort zo’n heftig onderwerp wel thuis in een jeugdprogramma of is het juist goed om dit aan jongeren te laten zien?

Op Metronieuws.nl vertelt Leontine Groen, samensteller van de serie, waarom ze voor het onderwerp hebben gekozen.

"We hebben deze aflevering anderhalf jaar geleden geschreven, toen er in België veel te doen was om het verdwijnen van de leeftijdsgrens voor euthanasie. Ook in Nederland is euthanasie mogelijk voor jongeren. Het komt weliswaar weinig voor, maar de jeugd kan er in het echte leven mee te maken krijgen. Wij vinden het belangrijk om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Euthanasie en de dood horen daar ook bij."

Niemand bang maken

"SpangaS wil niemand onnodig bang of ongerust maken, maar wel laten zien hoe hard het leven soms kan zijn. Sommige kinderen raken helaas ongeneeslijk ziek. We hadden ook kunnen kiezen voor een langzame dood. Dat was voor sommige van onze kijkers eveneens zeer emotioneel geweest.

Ons gaat het erom dat kinderen nadenken over hun reactie als een vriend of klasgenoot ernstig ziek is en het niet zal halen. Om een plotselinge shock te voorkomen, krijgen jongeren een evenwichtig verhaal voorgeschoteld dat van veel verschillende kanten wordt belicht. Kijkers hebben vorig jaar oktober in het ziekenhuis al voor het eerst kennisgemaakt met de zieke Leah. Het onderwerp valt absoluut niet uit de lucht."

Vind jij het goed dat dit onderwerp in een jeugdserie wordt behandeld? Praat mee!