Nieuws/Binnenland
847291
Binnenland

Gelderse fractieleiders bijeen om zaak-Faber

De fractievoorzitters van de Provinciale Staten van Gelderland komen woensdag 11 maart bijeen om de kwestie over PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber te bespreken. Zij staat daar ter discussie omdat zij met geld uit het fractiebudget het bedrijf van haar zoon inhuurde voor het beheren van de PVV-website. Dat is niet toegestaan.

Faber, die ook lijsttrekker is voor de PVV bij de Eerste Kamerverkiezingen, erkende dat „het niet handig was”, maar denkt niet aan aftreden. Haar collega's in de Staten willen de kwestie nu bespreken in de procedurecommissie, waarin de fractievoorzitters zitting hebben. Zij kunnen Faber niet wegsturen, hoogstens tijdens een vergadering van Provinciale Staten een motie van treurnis of afkeuring indienen.

PVV-leider Geert Wilders vindt dat Faber „zeker” lijsttrekker kan blijven, ook al heeft de Gelderse commissaris van de Koning, Clemens Cornielje, gezegd dat Faber de regels heeft overtreden. Wilders wilde er maandag verder niets over zeggen. Faber kondigde in het weekeinde aan dat ze het geld uit eigen zak zal terugbetalen.

Volgens NRC Handelsblad, dat de kwestie zaterdag onthulde, gaf de Gelderse fractie in 2012 en 2013 bijna 8500 euro uit aan de website. De werkzaamheden voor de website zouden eerder kosteloos zijn gedaan door een Statenlid. Faber leidt de Gelderse PVV-fractie sinds maart 2011. Ze is ook fractievoorzitter van de PVV in de Eerste Kamer.