Nieuws/Buitenland
847297
Buitenland

Nemtsovs laatste kritiek op 'waanzin' Poetin

De Russische politicus Boris Nemtsov gaf vrijdag in een rechtstreeks vraaggesprek met de radio-omroep Echo Moskwy bittere kritiek op president Vladimir Poetin, vooral over diens „waanzinnig agressieve“ Oekraïne-beleid. Het vraaggesprek met de kort erna vermoorde Nemtsov is door Echo Moskwy schriftelijk gepubliceerd.

Nemtsov noemde „het absolutue waanzin” dat volgens hem Poetin al voorbereidingen voor de inlijving van de Krim trof, toen de pro-Russische president Janoekovitsj nog president van Oekraïne was. Hij leidde dat onder meer af uit een herinneringsmedaille voor 'de bevrijders van de Krim', waar op staat dat de operatie 20 februari 2014 begon. Janoekovitsj werd 22 februari afgezet.

Nemtsov zei met documenten te kunnen bewijzen dat er Russische troepen in Oost-Oerkaïne zijn. Die zijn onderdeel „van de waanzinig agressieve koers van Poetin”, die veel Russen ruïneert.

Volgens Nemtsov bewandelt Rusland met Poetin economisch een doodlopende weg. Die is gebaseerd op de export van grondstoffen en grote staatsondernemingen. Dit leidt niet tot vooruitgang, zei Nemtsov.