Nieuws/Binnenland
847307
Binnenland

Mumbai en Goa; betoverende chaos

Je zou het een samenleving vol vindingrijke mensen  kunnen noemen, of gewoon chaos. Zowel wereldstad Mumbai als strandstaat Goa hebben dat overdonderend Indiase: druk, kleurrijk en intens.

Cricket midden op straat, piepkleine zaakjes met een groter aanbod dan Albert Heijn en overal mensen, veel mensen. In gekleurde sari’s, in dure pakken, op blote voeten. Als Mumbai je eerste India-ervaring is: cultuurshock gegarandeerd! De een rent gillend weg, de ander vindt het helemaal geweldig.

You love it or you hate it gaat nergens zo goed op als in de grootste stad van India. Je voelt je er gek genoeg meteen thuis. Het is een beetje alsof alle landen waar je ooit bent geweest in één keer samenkomen; er komen nogal wat herinneringen boven. Veel tijd om stil te staan bij vergeten vakantieliefdes, bijna-ongelukken en minuscule hotelkamers is er niet. In Mumbai is alles altijd in beweging, dus de toerist ook.

 

Bombay

Neem bijvoorbeeld de naam, tot 1996 Bombay. „En dat blijft het!” Arvind wiebelt met zijn hoofd. „Ik woon al mijn hele leven in Bombay en daar woon ik nog steeds.” We zitten met hem onder een vijgenboom waar hij voor 100 roepies (1 euro) onze hand leest. We worden heel oud, rijk en gelukkig. Hij houdt van zijn stad en van sommige dingen moet je afblijven.

Zoals de naam. Het begon met de Portugezen die de zeven eilanden van een Indiase sultan kregen in ruil voor steun. Bom Bahia, mooie baai, noemden ze het. In de 17e eeuw kwamen de Britten en verbasterde de naam naar Bombay. Voor dat alles gebeurde heette het gebied Mumbai – wat in Portugese oren klonk als Bom Bahia – maar in Arvinds ogen heeft dat niets met zijn stad te maken.

Over ons hoofd probeert hij inmiddels nieuwe klanten te lokken, het zal tijd zijn om te gaan. Hij wenst ons nog wat in het Sanskriet – goed of slecht, geen idee, maar hij lacht erbij – en slenterend gaat het verder naar de Gateway of India. Een indrukwekkende poort die in 1911 ter ere van Britse koning George V werd gebouwd en symbolisch de toegang tot India verschafte. In 1948 ging het andersom: de laatste Britse soldaten verlieten door deze poort het land en India was eigen baas.

 

Blikje cola

Even verderop strekt de kilometerslange Marine Drive zich uit langs de baai. Op de boulevard wordt uitbundig gewinkeld, gegeten, gespeeld en gebedeld. Een meisje gaat mouwtrekkend door de menigte, als iemand ook maar even kijkt steekt ze met een lief gezichtje haar hand op. Ze blijft hangen bij een stalletje waar mensen op een kluitje staan om eten te bestellen. De eigenaar komt haar kant op en met een gilletje rent ze weg. Even later komt ze terug om haar tong uit te steken. Het wordt een kat-en-muisspel, wat duidelijk vaker is gespeeld. Uiteindelijk geeft hij haar een blikje cola en gaat ze tevreden op de stoeprand zitten.

Coloba, het zuiden van de stad met de Gateway en de boulevard, is het oudste deel van Mumbai. Hier vind je indrukwekkende architectuur, brede lanen en veel geschiedenis. Wandelend gaat het langs imposante universiteitsgebouwen; we worden bijna van straat gekegeld door cricketende kinderen en slalommen over vierbaanswegen vol vaststaand verkeer. Op naar Victoria Terminus, het treinstation dat een prominente rol speelde in Slumdog millionaire. Het is er vol en rommelig. Mensen springen op treinen die al rijden, verliefde stelletjes nemen afscheid en kinderen rennen in de hal. Georganiseerde chaos, precies zoals verwacht.

Toeristisch Goa

In Goa, een uurtje vliegen van Mumbai, is behalve drukte opnieuw de invloed van de Portugezen te vinden. Vanaf begin 16e eeuw handelden ze hier in specerijen en verkondigden het geloof. Het oude deel, Old Goa, staat vol enorme kerken, zoals de Basilica de Bom Jezus. Interessant om een kijkje te nemen, maar de meeste mensen komen hier om bruin te worden, te eten en te feesten. Het is ontzettend toeristisch, maar er is een oase van rust: in het dorpje Nerul heeft de Engelse Giles op een mooi stuk grond vier villa’s gebouwd.

„Een ideetje dat nog stamde uit de tijd toen ik als backpacker door India reisde. Ik ben een paar jaar geleden met een architect gaan tekenen en dat is best goed gelukt.” Zo goed zelfs dat Condé Nast het hotel op de Gold List plaatste. Niet alleen omdat alles er zo sfeervol en zen bijligt in de tropische tuin, ook om extra’s die je bij het verblijft krijgt. Een auto met chauffeur bijvoorbeeld, maar ook chef Suhas die ontbijt en lunch in je villa serveert. Bij aankomst aan het begin van de middag vindt Suhas dan ook dat je direct moet eten. „Willen jullie garnalen? Die heb ik net van de markt gehaald, voor de curry.”

Oude glorie

Giles vertelt ondertussen dat Goa absoluut nog stille plekjes en verlaten strandjes heeft. „Huur een scooter en ga op zoek!” Zo gezegd zo gedaan en met succes. De eerste ontdekking is het Reis Magos Fort, waar je over dikke muren en door donkere gewelven kunt struinen. De Engelse filantroop lady Hamlyn heeft het onlangs in oude glorie laten herstellen en het torent weer trots boven zee uit. Al heuvelafwaarts scooterend kom je langs piepkleine restaurants waar locals samenkomen voor de laatste roddels en lekker eten. Ook doemen er steeds oude kerken op in het groen en zie je vanaf de slingerweg langs de kust de vissersboten binnenkomen. Door de volgepakte stranden en eindeloze rij toeristische winkeltjes waren we het even vergeten, maar dit is India en daar is het echte leven nooit ver weg.

Meer couleur locale vind je in Elsewhere. De locatie is geheim, je wordt er nog net niet geblinddoekt gebracht. Een chauffeur komt ons halen en rijdt naar een klein dorpje aan een kreek. Tussen de huisjes door over een wiebelbrug en opeens sta je in een ongerepte duinvallei vol hoog gras, palmbomen en vlinders.

Dit was de kokosplantage van de familie Sequeira en sinds de jaren dertig is er qua sfeer weinig veranderd. Goa zoals het was voor de toeristen kwamen, precies zoals Denzel Sequeira het graag ziet. Hij was hier als kind elke vakantie bij zijn opa, de kokosboer, en heeft van de gebouwen – de kokosnotenopslag, het huis van zijn oom de priester, de varkensstal, de bakkerij – hotelkamers gemaakt. Aan de kreek staan drie luxe tenten.

 

Familiegeschiedenis

Terwijl de zon ondergaat vertelt Denzel op onze bakkerij-veranda aan het strand over zijn jeugd in India. Over het Mumbai – hij zegt ook Bombay – waar hij opgroeide en het Goa van zijn vakanties. In alles wat hij zegt klinkt de liefde voor zijn land en de mensen. De kleuren, de drukte, de veranderingen.

In India staat nooit iets stil, zonder flexibiliteit ben je nergens, maar hier in Elsewhere is desondanks een deel familiegeschiedenis bewaard gebleven. „In plaats van met mijn ooms en tantes ben ik hier nu met mensen uit de hele wereld, maar omdat dezelfde gasten steeds terugkomen begin ik ze inmiddels als familie te beschouwen.” Soms krijg je door te veranderen dus juist precies wat je vast wilde houden…

Reiswijzer India

India kun je in principe het hele jaar door bezoeken, maar in juni wordt het erg warm en de moesson zorgt in juli en augustus voor een hoop regen. Hoewel India een enorme oppervlakte heeft wordt er in het hele land één tijdszone aangehouden. Het is er in de winter vier en een half uur later dan in Nederland, ‘s zomers is dat drie en een half uur.

Wij vlogen met Turkish Airlines, de Turkse luchtvaartmaatschappij vliegt dagelijks via Istanbul naar Mumbai. Zie voor meer informatie en boekingen www.turkishairlines.com. Vanaf Mumbai vlieg je in een uurtje naar Goa, bijna alle lokale maatschappijen bieden deze route aan. Bij een bezoek aan India is een visum verplicht, zie ook www.indianembassy.nl.

Slapen in Mumbai

- Taj Mahal Palace , wereldberoemd paleishotel bij Gateway of India.

- The Oberoi, het andere vijfsterren paradepaardje van de stad.

- Bentley’s hotel, centraal, basic en betaalbaar aan de boulevard.

Slapen in Goa 

- Coco Shambhala, prachtige luxe villa’s, een oase in Nerul.

- Elsewhere, een droombestemming, Goa zoals in de jaren dertig.

Eten in Mumbai

- Cafe Mondegar, stampvol en gezellige bar-restaurant. Shahid Bhagat Singh Road, Colaba

- Leopold Cafe, een begrip in Mumbai voor zowel locals als toeristen.

Eten in Goa

- Bhatti House, echt Goanese eten, geserveerd door een lieve familie. Bhatti Waddo, Nerul

- Souza Lobo, midden op het strand, maar wel wat massaal.