Nieuws/Buitenland
847317
Buitenland

'IAEA-inspecties Iran kunnen niet eeuwig duren'

De inspecties van het International Atoomenergie Agentschap IAEA in Iran kunnen niet eeuwig doorgaan. Het land heeft nog altijd niet alle sleutelinformatie over het nucleaire programma doorgegeven, aldus het hoofd van de nucleaire waakhond Yukiya Amano op maandag.

Iran onderhandelt met zes grote mogendheden over het nucleaire programma. Het Westen vreest dat Teheran kernwapens probeert te maken en heeft tal van sancties opgelegd. Iran zegt dat het nucleaire programma alleen voor vreedzame doeleinden is.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken benadrukte maandag dat er deze week een akkoord kan worden bereikt. Daarvoor moeten de Verenigde Staten en de andere westerse mogendheden echter wel de wil hebben om sancties op te heffen.

„We boeken vooruitgang, we hebben stappen gezet sinds vorige keer en als er de politieke wil is te accepteren dat sancties niet samengaan met een akkoord kunnen we dit keer overeenstemming bereiken”, zei de bewindsman voorafgaand aan een gesprek met zijn Amerikaanse collega John Kerry.

De Amerikaan was minder optimistisch gestemd. Er is enige vooruitgang geboekt maar er is nog een lange weg te gaan en „de klok tikt”, aldus Kerry.